Interview Brabant Leert – Meta en Danielle

Danielle volgde een coachingtraject via Brabant Leert: “Je haalt er altijd iets uit”

Al 20 jaar werkt de 49-jarige Danielle uit Tilburg met veel plezier voor haar eigen grafisch ontwerpstudio ‘Il Panda Elektrik’. De vrijheid, creativiteit en de vele verschillende opdrachten maken dit werk voor haar ideaal. Het enige nadeel vindt ze de financiële onzekerheid die je hebt als zelfstandig ondernemer. 

Afgelopen december werd dit voor haar bevestigd toen haar man, die ook als zelfstandig ondernemer werkt, plotseling een hartstilstand kreeg. “Er is niemand die zegt: ‘wij nemen het even over’, je voelt je dan heel kwetsbaar”, vertelt Danielle. 

simple image

Reality check

Deze gebeurtenis was een reality check voor Danielle. Het deed haar twijfelen over de vorm waarin ze haar vak wil uitvoeren. Vragen als ‘moet ik niet gewoon in loondienst gaan?’, ‘werk ik niet te veel op een eilandje?’ en ‘is het gras niet groener aan de overkant?’ spookten regelmatig door haar hoofd. Ze kreeg voor zichzelf niet duidelijk wat er moest veranderen en wat haar opties waren.

Danielle besprak haar twijfels met één van haar opdrachtgevers. Zij is ook een zelfstandig ontwerper en worstelde met dezelfde uitdagingen. Zij doorliep op dat moment een coachingtraject via Brabant Leert en raadde Danielle aan dit ook te doen. Zo kwam Danielle in contact met loopbaancoach Meta. 

Meta is ervaringsdeskundige. Na verschillende banen in de organisatie- en talentontwikkeling volgde ze een loopbaantraject om haar talenten te ontdekken. Ze wilde zich niet langer schikken in standaard functieomschrijvingen, maar juist haar eigen talenten ontdekken en een baan zoeken die daarop aansluit. Zo ontstond MeetMoment: haar eigen onderneming in loopbaancoaching. Inmiddels coachte Meta voor Brabant Leert al 65 mensen met een loopbaanvraagstuk. De mensen en vraagstukken waarmee Meta aan de slag gaat zijn uiteenlopend: van mensen herstellende van een burn-out en net afgestudeerden tot aan mensen die de ‘sprankel’ in hun werk missen of van sector willen wisselen. 

Loopbaancoaching via Brabant Leert

Alle Brabanders kunnen vier uur gratis loopbaancoaching krijgen via Brabant Leert. Om het maximale eruit te halen deelt Meta de vier uur op in drie contactmomenten. Tijdens het eerste gesprek bespreken ze de aanleiding voor het volgen van het coachingtraject. En wat iemand ermee wil bereiken. “In dit gesprek bespreken we dat het om advies gaat. Een opstart om inzicht te krijgen in jouw talenten. Zodat je er daarna zelf mee aan de slag kan om het verder uit te diepen”, zegt Meta. 

Het ontwikkeladvies begint bij het in kaart brengen van de voorgeschiedenis en de (verborgen) talenten die, in dit geval, Danielle bezit. Tijdens de gesprekken moedigde Meta Danielle aan om met mensen om haar heen in gesprek te gaan en zo feedback op te halen uit verschillende hoeken. Ze sprak onder andere met familieleden, opdrachtgevers en grafisch ontwerpers in loondienst. “Ik vond het heel spannend om mijn netwerk om feedback te vragen, maar ze stonden er juist heel erg voor open. Het was fijn om feedback te ontvangen en te merken dat anderen ook tegen (dezelfde) dingen aanlopen. Echt een cadeau!”, lacht Danielle.  

simple image

De rode draad

Naast de feedbackgesprekken heeft Danielle haar talenten in beeld gebracht met behulp van een kernkwadrant. Dit geeft inzicht in wie je bent en geeft richting aan verdere gesprekken. Je kijkt naar de rode draad: wat herken je van jezelf en welke dingen zijn verrassend? Dan ga je verbanden leggen. Gaandeweg kwam Danielle erachter dat het gras juist helemaal niet groener is aan de overkant. Ze was alleen alle voordelen van zelfstandig werken als vanzelfsprekend gaan zien. De uitkomst was voor haar anders dan verwacht: ze hoeft het roer niet radicaal om te gooien. Ze heeft weer “ja!” gezegd tegen haar werk als zelfstandige. “Het is heel fijn dat ik dit inzicht heb gekregen en ik ga zeker op basis hiervan andere keuzes maken. Meer mijn netwerk opzoeken en mezelf meer vrijheden permitteren”, besluit Danielle. 

Meta en Danielle raden iedereen aan om een coachingtraject te doen via Brabant Leert: “Het is een laagdrempelige manier om met jouw loopbaanvraag aan de slag te gaan. En daarnaast om nieuwe inzichten op te doen en je talenten (nog) beter te leren kennen. Je haalt er altijd iets uit!”.