Een toekomst in de voedselproductie

De huidige voedselproductie is verantwoordelijk voor 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het kost bijna 40% van het bebouwbare land en heeft een grote bijdrage aan het verlies van biodiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Daarbij oefenen de groeiende wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering nog extra druk uit op dit systeem. Deze effecten hebben een transitie naar een duurzamer voedselsysteem op gang gebracht. Als bepaalde sectoren gaan samenwerken op dit vlak kunnen er mooie stappen gemaakt worden.  

Wil jij bijdragen de voedseltransitie in Brabant, maar weet je nog niet goed hoe? Vraag dan loopbaancoaching aan.

Loopbaanadvies traject

Heb je de behoefte aan uitgebreid advies over jouw loopbaan en toekomst, vraag dan loopbaanadvies aan. In meerdere gesprekken krijg jij inzicht in jouw talenten en hoe en waar je deze in de toekomst in kunt zetten. Woon je in de regio Breda, Tilburg, Den Bosch, Helmond en Eindhoven, meld je dan direct aan.

Op welke sectoren heeft deze transitie impact?

Groen

De huidige landbouw is grotendeels georganiseerd op basis van grootschalige en industriële landbouw. Deze wijze van landbouw- en voedselproductie is niet houdbaar op de lange termijn. We moeten de transitie inzetten naar een duurzaam systeem dat minder negatieve impact heeft op de omgeving, de biodiversiteit versterkt en anders omgaat met de ‘veestapel’.

Techniek

De technische sector speelt bijvoorbeeld een rol als het gaat om het zoeken naar duurzamere productiewijzen. De marges op voedsel zijn over het algemeen laag. Kunnen we slimmere machines ontwikkelen of meer robots inzetten in het productieproces om zo efficiënter te produceren? En de tijd en geld die het oplevert investeren in nog slimmere innovaties?

Horeca

Bij de horeca liggen kansen in de voedseltransitie als het gaat om duurzamere consumptie. Hoe kunnen we de consument helpen bij een duurzame(re) keuze? En hoe kan de horeca voedselverspilling voorkomen? Er wordt nog steeds heel veel eten weggegooid. Er liggen kansen als het gaat om het voorkomen van verspilling door bijvoorbeeld slimmer in te kopen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

We helpen je graag bij jouw vragen op het gebied van leren en werken. Want het is leuk om te leren, maar je moet wel weten wat bij je past. Wij helpen je jouw vragen in kaart te brengen en de juiste keuze te maken. Chat met ons en we helpen je verder.