STAP-budget

Lees hier wat het STAP-budget is en wat je er mee kunt doen

simple image

De STAP-regeling

STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en is in het leven geroepen als vervanging voor de fiscale aftrek van scholingskosten. STAP is een overheidsregeling waarbij werkenden en werkzoekenden een budget van maximaal € 1.000,- per jaar kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Via dit budget kunnen meer dan 10.000 verschillende opleidingen worden gevolgd. In de toekomst wordt het ook mogelijk om via het STAP budget gratis ontwikkeladvies te volgen waarmee je inzicht krijgt in jouw talenten en kansen op de Brabantse arbeidsmarkt. 

Aan de STAP-regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden, die voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.

simple image

Subsidie op opleidingen: 
De huidige transities zorgen voor veel onzekerheid op de arbeidsmarkt. Dit kan als gevolg hebben dat je jezelf op een andere functie of andere sector moet gaan oriënteren. Misschien is er zelfs ontwikkeling nodig om je huidige baan te behouden. Daarvoor kan scholing noodzakelijk zijn. Om je daarbij te ondersteunen stelt de overheid subsidie beschikbaar die jij kunt gebruiken voor scholing. 

Brabant Leert biedt meer dan 250 opleidingen aan met een waarde tot € 2.000! Met die scholing kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen voor je huidige werk of beter gekwalificeerd worden voor de invulling van andere taken. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor oriëntatie, mocht je in de toekomst de overstap willen maken naar ander werk.


Voor wie?
Iedereen die in verband staat met de Nederlandse arbeidsmarkt, 18 jaar of ouder is en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt heeft, komt in aanmerking voor deze subsidieregeling. 

Hoe verloopt de aanvraag?

Een belangrijke voorwaarde is dat de opleiding is opgenomen in het STAP-scholingsregister. Om het je gemakkelijk te maken zijn er op Brabant Leert enkel opleidingen opgenomen die in die register zijn opgenomen. Als je een opleiding hebt gekozen moet het STAP-budget worden aangevraagd. Deze aanvraag loopt via het UWV. Als de aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag betaald aan de opleider. Je hoeft het geld dus niet over te maken aan de opleider.

LET OP: het STAP-budget is maximaal € 1.000,- per persoon per jaar. Als een opleiding duurder is dan deze € 1.000,- dan wordt het overige bedrag door de opleider in rekening gebracht.